Vzmetenje sedežne garniture

Kot se sedežne garniture razlikujejo po obliki in funkcionalnosti, se prav tako razlikujejo tudi po vzmetenju.

Sistem vzmetenja je treba prilagoditi načinu uporabe sedežne garniture. Sedežna garnitura, ki se uporablja tudi za spanje ima drugačno vzmetenje kot sedežna garnitura pri kateri je poglaviten pomen udobno sedenje.

Sedežne garniture katere se uporabljajo tudi za spanje imajo že prirejeno izvedbo mehanizma, da se lahko spremeni v ležišče. Običajno so to izvlečni deli podnožja ali izvlečni deli s kovinsko izvedbo. Pomembno je, da je ležalni del stabilen, saj bo le tako zadostil potrebam dobrega počutja med spanjem. Še vedno pa nam v celoti ne more nadomestiti enakega udobja kot postelja. Vzmetenje naj bi bilo izdelano podobno kot je v vzmetnicah, kar pomeni, da mora biti ležalni del raven z vgrajenim žičnim jedrom („šlarafija“ - baneli), na to jedro je položena plast kokosa ter plast poliuretanske pene ali latexa, pod prevleko pa mora biti vata ali bombažna tkanina, ki vpija vlago. Ker se sedežna garnitura uporablja za spanje je pomembno, da je ležišče prožno, ne pretrdo, ne premehko.

Tako kot pri vzmetnicah, lahko tudi pri sedežni garnituri prilagajamo trdoto ležišča. Če želimo, da se le to čimbolj prilagaja telesu to dosežemo s tem, da se namesto pene uporabi plast latexa. Tudi za sedenje latex nudi boljše udobje. V primerjavi s peno je latex naravnega izvora, je koži prijaznejši in ima posledično tudi višjo ceno.

Kadar kupujemo sedežno garnituro, pri kateri nam je poglavitnega pomena udobje bomo seveda že v samem pohištvenem salonu preizkusili udobnost sedežne garniture. Tako kot smo si ljudje različni, prav tako imamo različni pogled na to, kaj nam pomeni udobje. Nekateri imajo raje trše sedišče, ker ima občutek kompaktnosti in posledično občutek, da bo sedežna garnitura zdržala dalj časa. To se ponavadi opaža pri starejših ljudeh, katerim je pomembno da je sedež kompakten tudi zato, da lažje vstajajo.

Za mehkejše sedežne garniture se odločajo pretežno mladi, ker jim udobje pomeni to, da je sedežna garnitura mehkejša, da jih pri sedenju bolj objame oziroma se prilagodi telesu. To dosežemo z sistemom enojnega vzmetenja, katero je lahko sestavljeno iz spodnje podlage, kot so na primer elastični trakovi ali valovite vzmeti na kar je položena poliuretanska gumirana pena, na to pride še plast vate, katera da bolj puhasti občutek. Mehkoba sedežnega dela določa vrsta pene in sicer bolj elastična ko je, bolj se nam bo prilagodila.

Trdoto pene merimo glede na njeno gostoto oziroma težo na cm2. Pomembno je poudariti to, da tudi pri mehkejših sedežnih garniturah lahko dosežemo dobro kvaliteto, ker se polnila oziroma pene stalno izpopolnjujejo in s tem podaljšujejo življenjsko dobo izdelka.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu