Kako pravilno izbrati sedežno garnituro

Ko začnemo opažati, da je naša sedežna garnitura odslužila svojemu namenu in smo si v svojem prostoru zaželeli nekaj svežega, novega, je pravi čas za nakup nove sedežne garniture.

Pri tem moramo upoštevati dimenzijske zmožnosti prostora. Lahko si pomagamo tudi z dimenzijo že obstoječe sedežne garniture, na podlagi katere lahko razsodimo ali si lahko privoščimo malo večjo, če pa se nam zdi , da je že sedaj prostor prepoln je bolje, da izberemo nekaj manjšo in s tem pustimo prostoru, da zadiha.

Velikokrat pa je prav nakup nove sedežne garniture razlog, da elemente v prostoru prestavimo in si s tem ustvarimo navidez nov bivalni prostor. Pri izbiri oblike oziroma modela sedežne garniture je pomembno, da le-to nekoliko prilagodimo sami zasnovi prostora. Če je naš prostor moderno zasnovan imamo pri izbiri sedežne garniture bolj proste roke, saj je sedaj na trgu več modernih in sodobnih modelov sedežnih garnitur.

Lahko pa si sedežno garnituro zamislimo po svoji želji oziroma zamisli, katero damo izdelati po naročilu in je kot unikat. V klasično opremljen prostor, pa spada tudi v tem primeru sedežna garnitura, ki je sicer lahko v bolj sodobnem stilu, vendar naj ne bi vsebovala preveč futuristične oblike. Včasih že sama barvna kombinacija naredi klasičnemu modelu sedežne garniture povsem nov videz.

Barva sedežne garniture je zelobna, saj je sedežna garnitura ponavadi osrednji del prostora in s tem tudi najbolj opažen element. Če je naš prostor svetel imamo večjo možnost pri izbiri barve, saj ni bojazni, da bi s temnejšo barvo zastrli prostor. Pri temnejših prostorih, pa je bolje, da se poslužimo svetlejšega odtenka, saj bomo s tem posvetlili prostor in mu dali svežino. Pri izbiri sedežne garniture je bistvenega pomena tudi funkcionalnost oziroma uporabnost le te.

Če nam sedežna garnitura predstavlja prostor za počitek in poležavanje, je pomembno, da izberemo tak model, kateri ima poudarek na ležalni površini. To so ponavadi odprti zaključki, ki so v širino širši kot običajni sedeži in nam lahko nudijo tudi dvojno ležišče, brez, da bi bilo potrebno sedežno garnituro dodatno razstavljati. Tak element je lahko npr. na enem delu sedežne garniture, s tem, ko je drugi del sedežne garniture namenjen za normalno sedenje.

Če pa nam je pri sedežni garnituri bistveno sedenje, je pomembno, da izberemo tak model, da nima preširokega sedišča in da nam naslon podpira hrbet. Tudi višina je pomemb, kateri se lahko prestavljajo na različne dele sedežne garniture, odvisno od tega kje jih rabimo. Prednost vzglavnika je tudi ta, da sedežno garnituro ne naredi preveč masivno, temveč jo dodatno popestri, ker estetsko oblikovan vzglavnik predstavlja tudi neke vrste okras sedežne garniture.

Pri nakupu sedežne garniture je zelo pomembno tudi udobje, zato je prav, da pred izbiro modela, prla, preizkusimo, če nam ustreza oziroma, če se na njej dobro počutimo. Šele potem je prav, da se začnemo podrobneje dogovarjati o sami postavitvi in materialu. Sedežna garnitura je element v prostoru, ki se ga poslužimo ponavadi takrat, ko si zaželimo oddiha, sprostitve in počitka, zato je pomembno, da nam sedežna garnitura tudi to omogoči. Je tudi element, ki se ga kupuje za dalj časa in za to je še bolj pomembno, da je odločitev tehtna in premišljena.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu