Obnoviti staro sedežno garnituro ali kupiti novo?

Pomladni čas kar kliče k osvežitvi bivalnih prostorov, bodisi s prepleskanjem sten, bodisi k zamenjavi ali obnovi pohištva. Pohištva resda ne menjamo vsako leto, ko pa začnemo ugotavljati, da je le to dotrajano začnemo razmišljati o zamenjavi ali obnovi.

Tudi sedežna garnitura je element, ki se ga dnevno uporablja in tako tudi z leti obrablja. Postavljeni smo pred dejstvo ali obnoviti obstoječo sedežno garnituro, ali kupiti raje kupiti novo.

V kolikor razmišljamo o tem, da bi jo obnovili, je pametno, da najprej povprašamo za nasvet tapetnika, ki oceni koliko stroškov bi bilo za to potrebnih. Če gre za manjša popravila, se to najverjetneje izplača in tako nam bo lahko sedežna garnitura služila še nekaj let.

Če pa gre za večja popravila oziroma zamenjavo večjega dela sedežne garniture, pa se stroškovno že lahko izenači z vrednostjo nove sedežne garniture . Zavedati se je potrebno, da bomo pri obnovi sedežne garniture določen čas brez sedežne garniture, saj lahko popravilo traja kar nekaj časa…odvoz, razdiranje, obnova…


Če imamo namen zamenjati samo tkanino sedežne garniture se moramo prepričati, da je polnilo še dovolj kakovostno, da se nam kasneje ne izkaže, da bi bilo potrebno zamenjati tudi polnilo in tako se ponovno srečamo z predelavo in s tem tudi z novimi stroški, kar pa že lahko presega vrednost nove sedežne garniture.

Seveda drugače gledamo na to, ko gre za sedežni element zgodovinske vrednosti, ki odraža tradicijo ali pa smo kakorkoli drugače čustveno navezani nanj. Tukaj seveda cena ne predstavlja bistvenega pomena, pomembno nam je le to, da element zaživi v novih barvah.

Tisti, ki imajo večje finančne zmožnosti se ponavadi odločijo za večkratno menjavo sedežne garniture, tudi če dosedanja še ni dotrajana, saj strmijo po novih modelih, materialih in oblikah. Sedežna garnitura je glavni element v prostoru in jo tako vsakodnevno uporabljamo. Zato pri popravilu ali nakupu mislimo tudi na to. Nas bo razveselila stara popravljena ali nov svež model sedežne garniture?


Kadar smo v dilemi kaj storiti, se je ponavadi pametneje odločiti za nakup nove sedežne garniture. Poleg tega, da nam bo nudila boljše udobje, bomo lahko izbirali tudi po novi obliki, materialu in barvi. Ko izbiramo sedežno garnituro je potrebno biti pozoren tudi na ostale elemente pohištva v prostoru, če teh elementov še nekaj časa nimamo namena menjati . V moderno zasnovanih prostorih imamo bolj proste roke pri izbiri sedežne garniture, ker je tudi sedaj na trgu večja ponudba modernih in sodobnih oblik sedežnih garnitur.

Ko novo sedežno garnituro postavimo v naš prostor, se nam od navdušenja po novem, kaj hitro zazdi, da bi zamenjali tudi ostalo pohištvo ali pa prostor osvežili z novimi dodatki , kot so zavese, preproge, barva sten..Zato je mogoče bolje, da že pred nakupom nove sedežne garniture dobro pretehtamo ali bomo v kratkem menjali tudi ostalo pohištvo, ker tako veliko lažje kombiniramo tako barvo kot obliko.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu