Dodatki k sedežni garnituri

Z dodatki dosežemo celostno podobo določene stvari. Kot pri obleki dosežemo polno podobo z dodatki kot so torbica, pas in z ostalimi modnimi dodatki, tako lahko to storimo pri sedežni garnituri z dodatki, kot so okrasne blazine, tabureji, mizica, primerna vaza ali preproga.

Okrasne blazine nam služijo tako za okras, kot za uporabo. Ponavadi z njimi dosežemo piko na i, pri končnem izgledu sedežne garniture. Poigravamo se lahko tako z obliko blazin, kot z materialom in vzorcem, katerega vsebuje le ta.

Oblika in velikost blazin je odvisna od namena uporabe. Če blazina istočasno služi kot dodatno naslonjalo, je po velikosti nekoliko večja in bolj polnjena. Če pa nam blazina služi kot pomožen element, za uporabo po potrebi, se lahko bolj posvetimo izgledu in obliki blazine. Da bodo okrasne blazine še posebej opazne, lahko izberemo kontrastne barve glede na sedežno garnituro. Če imamo npr. sedežno garnituro v svetli enobarvni tkanini, lahko za okrasne blazine izberemo kakšen živahnejši ton blaga ali blago z vzorcem, kar bo še bolj zanimivo.

Ker so blazine kar opazen dodatek, je lepo če se barvno usklajujejo z ostalimi elementi v dnevni sobi, kot npr. dekorativne zavese, cvetličnimi lončki, barvo stene… Tako se že ob pogledu na dnevni prostor opazi, da je vsak dodatek premišljeno izbran in pripomore k celostni podobi prostora.

Kot nepogrešljiv dodatek sedežni garnituri je tudi tabure. Tabureji so lahko različnih oblik in velikosti. Najbolj klasična oblika je oblika valja ali kocke. Kadar imamo stisko s prostorom, ali pa želimo več samostojnih sedežev, je primerna izbira več manjših taburejev, saj ne zasedajo preveč prostora in so funkcionalni. So lahki za prestavljanje, tako, da jih zlahka prenesemo v prostor kjer rabimo sedeže. Ker so univerzalnih oblik, ponavadi ustrezajo k večini sedežnih garnitur, le barva in material naj bosta ista, kot sedežna garnitura, tako da skupaj deluje kot zaključena celota.Če pa nam prostor dopušča, se lahko odločimo za tabure večje dimenzije, kjer je pa že pomembna oblika in sicer modelno naj ustreza sedežni garnituri. To pomeni, da je prešitje isto, višina poravnana z višino sedeža sedežne garniture in če ima sedežna garnitura dvignjene noge, bodisi kovinske, bodisi lesene, naj se to ponovi tudi pri tabureju. Večji tabure ima tudi večjo uporabno vrednost, saj nam lahko služi kot podaljšek sedežni garnituri in nam tako poveča ležalni del, ali pa ga postavimo na sredino prostora in je uporaben kot samostojen sedež.

Da pa se funkcionalnost še poveča in deluje vizualno atraktivnejši, lahko izberemo tabure z vdelanim lesenim okvirjem oziroma polico. Tako poleg sedeža pridobimo še odlagalno površino npr. za revije, knjige ali katerokoli drugo stvar, ki jo pogosto rabimo in želimo da je vedno pri roki. Ker se v tabureju take vrste pojavi tudi element lesa, je lepo, če le tega barvno uskladimo z lesenimi elementi, ki jih imamo v prostoru, da se ne pojavi preveč različnih barv in materialov naenkrat.

Kot dodatek k sedežni garnituri je pogosto tudi klubska mizica, ki je lahko lesena, kovinska ali pa v kombinaciji obeh materialov, mnogokrat tudi z stekleno površino, kar je praktično predvsem z vidika čiščenja. Barva lesa naj se ujema z barvo pohištva v dnevni sobi. Pogosto imajo že programi dnevnih sob poleg pohištvenih elementov zasnovane tudi klubske mizice, dveh ali treh velikosti, da lažje izberemo mizico glede na velikost prostora in sedežne garniture, pred katero je mizica postavljena.

Modni trendi narekujejo vse nižje mizice in ploskovno večje, po obliki pa je lahko bodisi pravokotna, bodisi okrogla… Če pa želimo bolj sodoben izgled se lahko odločimo za mizico, katera se dela vzporedno z sedežno garnituro, tako da ima noge oblazinjene v isti material kot sedežna garnitura. Zgornji del pa je steklena plošča, katera povezuje podnožje. Tako dosežemo skladnost elementa mizice in sedežne garniture in tudi ni se nam potrebno obremenjevati z barvo lesa, saj taka mizica nedvomno paše v prostor in predvsem k sedežni garnituri.

Tako uporaben kot dekorativen element v prostoru, je oblazinjena vaza. Spodnji in zgornji okvir sta lesena, katera dajeta oporo in stabilnost vazi, vmesni del pa je oblazinjen z materialom katerega izberemo. Če izbiramo vazo istočasno s sedežno garnituro, lahko izberemo isti material, kot za sedežno garnituro, bodisi v isti barvi, bodisi v kontrastnem odtenku.

Zanimivo je tudi, če so okrasne blazine in vaza barvno usklajene, tako se čuti povezanost dodatkov. Vaza je samostoječa in stoji na tleh, funkcionalno pa jo lahko uporabljamo za zelene rastoče rože, suho cvetje… Če pa želimo doseči modernejši izgled, vanjo postavimo bambusove palice, le paziti moramo, da vaza ni preveč utesnjena med ostalim pohištvom, kajti pravi izgled dobi, če stoji samostojno na samem.

Ko imamo že vse pohištvene elemente v prostoru, lahko pričnemo z izbiro primerne preproge. Če se v prostoru pojavlja veliko različnih barv, je primernejša enobarvna preproga naravne barve, da deluje nevtralno in ne moti ostalih barvnih kombinacij. Če se pa očitno vidi, da prostoru še nekaj manjka, da je preveč pusto, se mirno lahko odločimo za preprogo živahnejših odtenkov z vzorci, kot npr. veliki krogi čistih linij, črte…ali kakšen drug atraktiven vzorec.

Preproga daje prostoru toplino, predvsem zaradi mehke sestave materialov. Pomembno pri nakupu le te, je tudi to, da se pozanimamo iz kakšnega materiala je preproga izdelana, kajti to nam bo prišlo prav takrat, ko jo bo potrebno očistiti. Izogibajmo se popolnoma umetnim sestavam, kot npr. poliester in podobno, ker bo na videz preproga lahko delovala zelo lepa, vendar se bomo ob nastalem madežu zelo trudili le tega očistiti.

Če pa je preproga izdelana iz naravnih materialov, npr. volne, pa je tako otip prijetnejši, kot samo čiščenje. Pri opremi prostora je pametno, da že vnaprej predvidimo, katere elemente si želimo in kakšnih dimenzij. Tako, da ne bomo razočarani, če za dodatek k pohištvu, katerega smo si vedno želeli, zmanjka prostora ali pa je utesnjen med ostalim pohištvom.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu