Sedežna garnitura z ležiščem

Kadar nam je poleg tega, da je sedežna garnitura udobno in estetsko oblikovana, pomembno tudi ležišče, se nam zastavlja vprašanje kakšno ležišče izbrati, da bo služilo svojemu namenu.

Ležišča v sedežnih garniturah so lahko izdelana na sistem pomožnega ležišča ali pa taka, da nam nadomeščajo posteljo. Ko se odločamo za sedežno garnituro z ležiščem, je treba vedeti, ali bomo dali prednost udobju in obliki sedežne garniture, ali ležišču, ki ga bo imela sedežna garnitura.

Če ležišče rabimo samo občasno je zadovoljivo pomožno ležišče, kjer se izvlečnim mehanizmom širina sedeža poveča in tako ga lahko uporabljamo kot podaljšek za noge ob gledanju televizije, ali nasploh poležavanje na sedežni garnituri. Tudi če dobimo nepričakovan obisk, je pomožno ležišče primerno za prenočitev.

Sestava takega ležišča je ponavadi enostavnejša in primerna za občasno uporabo. Pri taki sedežni garnituri je večji poudarek na kakovosti in udobju sedežnega dela. Kadar se nam pojavlja stiska s prostorom in bo sedežna garnitura ponoči imela funkcijo postelje, je zelo pomembno, kako bo izdelano ležišče in kakšen bo sistem mehanizma, da bo čim lažje in hitrejše iz sedežne garniture narediti posteljo.

Ker je pomembno tudi to, da ležišče ne zaseda preveč prostora, je pametno, da se le to začne že pri sedežnem delu garniture in sicer z odmikom hrbtnih naslonjal, tako izkoristimo celotno površino sedežne garniture.

Tudi predal za shranjevanje posteljnine je pri taki sedežni garnituri nepogrešljiv, saj nam omogoča, da imamo vse stvari, katere rabimo za spanje čez dan shranjene v predalu. Da pa bo spanje čimbolj udobno, je pomembna tudi sestava ležišča.

Načrtovanje se začne že pri samem ogrodju, kjer je pomembno, da le to vsebuje latoflex letve, ki omogočajo zračnost in prožnost ležišča. Sestava ležalnega dela, pa je podobna kot pri vzmetnicah, tako vsebuje žično jedro, plast kokosa, poliuretansko peno in vato.

Če pa želimo, da se ležišče še bolj prilagaja telesu, je priporočljiva tudi uporaba latexa, ki daje nekoliko mehkejši občutek sedenja, ampak pri ležanju pa se teža telesa enakomerno porazdeli po ležišču. Nad plastjo latexa pa je nameščena bombažna vata, katera preprečuje morebitne nastanke plesni in upija telesni pot. Izgled sedežnih garnitur z ležiščem je ponavadi tak, da je spodnji del garniture zaprt do tal, kjer so nameščene nizke nogice. Ležišče namreč zahteva svoj prostor in je zložen pod sedalni del garniture. Zato pri sedežnih garniturah, katere so na višjih nogah, ponavadi ni možna izvedba ležišča ali pa samo pomožno enojno ležišče.

Za prostore kot so garsonjere ali počitniške hišice je praktični element tudi raztegljivi trosed oziroma kavč, katerega ponavadi z enim potegom spremenimo v posteljo. Če nismo omejeni s prostorom, lahko izberemo kavč z dvojnim ležiščem, drugače pa z odstranitvijo hrbtnih naslonov priredimo enojno ležišče.

Na trgu se pojavlja veliko različnih mehanizmov in sistemov ležišč, zato je še bolj pomembno, da izberemo tako, katero v dani prostor najbolj oblikovno in masovno ustreza. Pomembna je tudi funkcionalnost ležišča, da nam ne vzame preveč truda, ko hočemo iz sedežne garniture narediti ležišče. Tako je pomembno, da smo pri nakupu takega izdelka pozorni in da že v pohištvenem salonu sami poskusimo kako se sestavi ležišče, da doma ne bomo v zadregi, če bo ležišče pretežko in nam ne bo služilo, tako, kot smo se zamislili.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu