Kako s sedežno garnituro naredimo prostor

Končno obliko in vizualen izgled sedežne garniture določa prav način šivanja oziroma sistem prešitja sedežne garniture.

Določeni modeli sedežnih garnitur imajo samo osnovne šive, to so ponavadi modeli ravnih in gladkih oblik, kakršni so sedaj tudi trendi pri oblazinjenjem pohištvu. Pri ravnih linijah so prav ti šivi zelo pomembni, ker določajo nek okvir sedežne garniture in le pri natančni izdelavi dosežejo svoj učinek.

Videz prešitja določa tudi material iz katerega je sedežna garnitura izdelana. Pri tkanem blagu se šivi manj opazijo, ker je že struktura blaga tako opazna, da se šiv skirje. Kot naprimer pri tkaninah z vzorci in različnimi barvnimi kombinacijami, kjer že z vrsto in vzorcem na blagu dosežemo glavno dekoracijo. Pri enobarvnem blagu ali mikrotkaninah, pa je že bolj opazno, kako potekajo linjie sedežne garniture.

Najbolj pa do izraza pride prešitje pri sedežnih garniturah iz usnja. Prav zato, ker je usnje debelejši material in se šivi še toliko bolj poglobijo, tako ,da poleg funkcionalnosti predstavljalo tudi detajl oziroma okras sedežne garniture.

Prešitje na sedišču pa je funkcionalno tudi zato, ker onemogoča prekomerno gubanje določenega materiala in prešitje ga veže. To je praktično predvsem pri usnju, ker je usnje naraven material in ima določeno toleranco razsteznosti, katera se pojavi predvsem na sedišču, kateri je najbolj obremenjen.

Če so velike gladke površine usnja na sedežni garnituri je izdelek ko je nov gladek in napet, ko pa se začne uporabljati začne rahlo valoviti. Za nekatere je to zelo moteče in takrat se priporoča, da se izbere model z bolj pogostim prešitjem, da sedežna garnitura tudi z dolgoletno uporabo ohrani isto obliko. Raztezanje je odvisno tudi od vrste usnja, debelejše usnje je bolj kompaktno in se manj razsteza, kot tanjše mehkejše usnje, katero pa je bolj prijazno in mehko na otip. Večina modelov sedežnih garnitur ima tudi poglobljene šive, s čimer je bolj opazna razdelitev sedžev, npr. trosed, dvosed…

Tudi vrsta sukanca je pomembna, saj je sukanec različnih debelin in barv. Kadar hočemo doseči bolj opazen efekt, se lahko izbere tudi kontrastna barva sukanca, katera še bolj poudari šive in linijo sedežne garniture. Ko se odločamo za tako kombinacijo, je pomembno barve izbirati zelo premišljeno , saj je kaj hitro lahko preveč opazno in je lahko moteče, zato je bolje poudariti le kak šiv in bo izgled bolj estetski.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu