Sedežna garnitura po meri prostora

Že pri načrtovanju hiše in kasneje oblikovanju prostorov, je prav, da pomislimo, katerim dnevnim prostorom nameniti večjo in katerim manjšo kvadraturo in lego. Kajti to postane pomembno takrat, ko pričnemo z opremljanjem notranjih prostorov.

Če smo si že od nekdaj želeli določeni, bodisi pohištveni, bodisi okrasni element, je prav, da mu namenimo svoj prostor že takoj, ne da ugotovimo, da je prav za ta element zmanjkalo prostora, ali pa je utesnjen med ostalim pohištvom.

Sodobna novogradnja narekuje večje dnevne prostore, ker je tudi sodobno oblikovano pohištvo večjih dimenzij, izdelano v minimalističnem slogu. Pogosti se odločajo tudi za nadstandardne oblike prostorov, kot so denimo polkrožne stene, nepravilni koti, različni nivoji tal… Da zadostimo arhitekturni izvedbi hiše tudi notranje pohištvo oziroma sedežno garnituro, je pomembno, da le to najbolj prilagodimo sami zasnovi prostora. Ker novodobna zgrajena hiša že navzven vzbuja pozornost, z atraktivno sedežno garnituro poskrbimo, da bo taka tudi notranjost dnevne sobe.

Ker pri večjih dnevnih sobah nismo tako omejeni z prostorom, lahko damo pot tudi svoji domišljiji. Pri izbiri sedežne garniture nam lahko pomagajo tudi določene publikacije, kot so revije z področja oblikovanja, internetne strani … Za dnevno sobo večjih dimenzij je pomembno, da to prednost izkoristimo in le to opremimo tako, da prostor daje videz razsežnosti. To dosežemo, če prostoru pustimo da diha, kar pomeni ,da sedežna garnitura lahko stoji tudi na sredini prostora in ni potisnjena do stene. S tem sicer optično malenkostno zmanjšamo prostor , vendar je to včasih pomembno tudi zato, da nimamo prevelike razdalje za gledanje televizije.

Pri večjih prostorih igrajo tudi veliko vlogo detajli, kot so npr. stoječe vaze izdelane iz različnih materialov; lesene , pletene ali pa izdelane iz materiala, kot sedežna garnitura, kar se še bolj poistoveti k sedežni garnituri, kjer se lahko poigramo tudi z barvnimi kombinacijami materialov. Za večje prostore igra pomembno vlogo tudi preproga, katera da prostoru posebno toplino.Velikost preproge naj bo v sorazmerju z sedežno garnituro, ne prevelika in ne premajhna.

Pri prostoru, kjer sta združena kuhinja in dnevna soba, je zelo pomembna tudi izbira barv. Pomembno je, da so barve usklajene, da ne pride do nasičenosti elementov različnih barv. Zato priporočamo sedežno garnituro v enobarvni tkanini ali usnju nevtralnih barv. Za popestritev pa lahko z drugimi kontrastnimi barvami kombiniramo detajle, ko so npr. preproga, okrasne blazine, katere se lahko ujemajo z barvo kuhinje in s tem dosežemo določeno skladnost prostora.

Ker tako sedežno garnituro ponavadi kupujemo za dalj časa, je pomembno, da bo izdelana iz kvalitetnega materiala. Tako polnilo oziroma vzmetenje, kot material iz katerega je izdelana sedežna garnitura, ker vsak servis take sedežne garniture predstavlja večji strošek kot pri običajni sedežni garnituri.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu