Prava sedežna garnitura za vaš prostor

Ko se odločamo za nakup nove sedežne garniture, moramo biti pozorni tudi na to, da bomo izbrali pravi model, glede na prostor, ki bo sedežni namenjen.

Sedežna garnitura na sredi prostora

V primeru, da bo sedežna garnitura stala na sredi prostora, je pomembno, da nima previsokega naslonjala, saj bi tako delovala preveč masivno in bi zastrla prostor zadaj. Vizualno bi se tudi prostor pomanjšal.

Za tiste, ki želijo naslon za glavo, je bolje, da izberejo tako, z možnostjo nastavitve vzglavnikov, tako se jih nastavi na tiste dele sedežne garniture, kjer je naslon za glavo prednostnega pomena. Kadar sedežna garnitura stoji na sredini prostora ali z večjim odmikom od stene, je pametno nameniti pozornost tudi hrbtnemu izgledu sedežne garniture. Ta je lahko izdelan tako, da sta sedež in naslonjalo ločena in povezana z kovinskimi nosilci, kar daje sedežni garnituri bolj zračen in razgiban videz . Tudi z različnimi oblikami, nivoji hrbtnega naslona razbijemo enolično raven.

Zaključni deli sedežne garniture so lahko zaključeni z mehkimi oblikami, da, ko hodimo okrog, nas ostro zaključeni robovi ne ovirajo. Podnožje sedežne garniture je bolj primerno, če je dvignjeno, kar pomeni, da stoji na višjih nogicah, katere so lahko bodisi lesene bodisi kovinske. Poleg videza je tudi glede na uporabnost bolj praktično, saj lahko pod sedežno garnituro z lahkoto počistimo z vseh strani.

Sedežna garnitura, postavljena k steni
Kadar sedežna garnitura stoji ob steni, hrbtišče ni tako pomembno, saj ni neposredno vidno. Takrat si lahko privoščimo tudi visoka naslonjala, če nam je pomemben naslon za glavo. Seveda pa se moramo ozirati tudi na velikost prostora, kajti višja ko je sedežna garnitura, bolj masivno deluje in to lahko pri manjši kvadraturi prostora deluje prenasičeno. Visoki sedežni garnituri lahko omilimo izgled tudi z izbiro naravnih svetlih tonov.

Kajti sedežna garnitura je ponavadi zavzema precejšen del prostora in tudi barva le te je pomemben dejavnik pri celostni podobi prostora. Tudi če je namenjeno, da bo sedežna garnitura stala ob steni, je pametno, da je od stene odmaknjena vsaj pet centimetrov. Če pa je zadaj zaprto grelno telo oziroma radiator, naj bo odmik od stene vsaj 30cm, da toplota lahko kroži in da material iz katerega je sedežna garnitura izdelana, ni izpostavljen previsoki temperaturi.

Kjerkoli v prostoru bo sedežna garnitura stala, je pomembno, da imamo dovolj prostora za prehod in da je primerno oddaljena od ostalega pohištva. Po višini pa se moramo ozirati na višino oken oziroma okenske police, nepravi koti sten, kot npr. v mansardnih stanovanjih in ostalih omejitvah, ki jih moramo upoštevati, ko izbiramo sedežno garnituro.

Oblikovalka Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj d.o.o.

Kontakt in prodajna mesta

Imate vprašanje
04/517 05 50
info@zakelj.si

Program Žakelj je nazorno predstavljen v naših salonih ter na izbranih prodajnih mestih.


Oglejte si prodajna mesta Žakelj

Ostanite v stiku z namiSplošna uredba o varovanju osebnih podatkov

Želim prejemati e-novice enkrat na mesec, o novostih, idejah in koristnih nasvetih, s področja sedežnih garnitur.
Več o politiki varovanja osebnih podatkov.       

Piškotki na spletni strani www.zakelj.si
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljnem pregledovanjem spletne strani se strinjate k uporabi piškotkov.
Več o piškotkih.
V redu